38 svenske uregelmæssige verber du skal kende for at begynde at kommunikere på svensk

Når du lærer svensk , bliver du før hellere end senere nødt til at tackle svenske uregelmæssige verber. Nogle af disse verber er utroligt almindelige og er essentielle for at kommunikere på svensk.

Svenske uregelmæssige verber er i den fjerde gruppe og har forskellige bøjningsmønstre. Heldigvis er mange af verberne i denne gruppe bøjet efter lignende regler, hvilket gør dit liv meget lettere!

Ved slutningen af ​​dette indlæg ved du, hvad svenske uregelmæssige verber er, hvordan man bøjer dem, og hvordan man lærer dem uden stress.

Så lad os komme til det!

Pro tip

Forresten, hvis du vil lære svensk Køb mobiltelefonnummerliste hurtigt (inklusive svenske uregelmæssige verber) og have det sjovt, er min bedste anbefaling  Swedish  Uncovered  , som lærer dig gennem StoryLearning®. 

Med  Swedish Uncovered   vil du bruge min unikke StoryLearning®-metode til at lære svensk gennem historie…ikke regler. Det er lige så sjovt, som det er effektivt. Hvis du er klar til at komme i gang,  skal du klikke her for en 7-dages GRATIS prøveperiode .

Indholdsfortegnelse

Hvad er svenske uregelmæssige verber og stærke verber helt præcist?  

Lad os starte med at forklare, hvad et stærkt eller uregelmæssigt verbum er. Hvis du er længere fremme i din svensklæring, er du sikkert stødt på dette udtryk flere gange.

Men hvad er egentlig et stærkt verbum? 

Et stærkt verbum er et udsagnsord, der ændrer en vokal i verbets stamme, når det bøjes i andre tider. (Tjek dette indlæg om svensk verbum bøjning , hvis du har brug for en opdatering eller primer om bøjning).

Dette gør automatisk et stærkt verbum uregelmæssigt på grund af vokalændringen.

Vokaler ændres i henhold til forskellige mønstre, som er kendt som den “fjerde konjugation”. Dette skyldes, at verberne er regelmæssige inden for deres mønstre (men stadig betragtes som uregelmæssige på grund af vokalændringen). 

Som du måske forstår ud fra dette, er alle stærke verber uregelmæssige, men alle uregelmæssige verber er ikke stærke verber, fordi ikke alle verber følger dette mønster.

Men denne klassificering af verber er meget omdiskuteret, og nogle skelner ikke mellem de to.

Så for at gøre dette nemmere for dig (du behøver trods alt ikke at kende forskel på uregelmæssige og stærke verber for at lære verberne) fra dette tidspunkt vil jeg blot henvise til alle verberne som svenske uregelmæssige verber. 

5 regler for konjugering af svenske uregelmæssige verber 

Så lad os begynde at tale om de regler, der findes for denne udsagnsgruppe! De er ikke officielle regler i sig selv, men i stedet vigtige mønstre, som Različite vrste kutija za kolače er vigtige at lære, fordi mange af de verber, der ender med det samme bogstav, bruger det samme mønster, når de er bøjet.

1. Verber, der har et langt i i infinitiv, imperativ og nuværende form

Dette mønster gælder for verber, der har et langt i (se mit indlæg om svensk udtale for mere om forskellige typer vokaler) i infinitiv, imperativ og nutid.

For eksempel vil rida (ride), riva (rippe), skriva (skrive) og glida (glide/glide), få ​​et langt e i preteritum/fortid og langt i i liggende form .

Her er et par eksempler: 

Svenske uregelmæssige verber, der har et langt i i infinitiv, imperativ og presensform

Som du kan se følger alle verberne det samme mønster. Verberne i infinitivformen slutter med bogstavet a . Dette bogstav er fjernet i imperativ form, men der foretages ingen andre ændringer.

I den foreliggende form fjernes a , og suffikset er tilføjet. Dette gør disse verber meget lig udsagnsordsgruppe 2 (se mit indlæg om svensk verbum bøjning for en opdatering), som gennemgår lignende ændringer.

Disse verber begynder at adskille sig fra verbgruppe 2 i preteritum/fortid og liggende form. 

Når du bøjer disse verber i preteritum/fortid, bruger du blot imperativformen, men ændrer i’et til et e .

For liggende form beholdes i’et i verbet, hvilket betyder, at man kan bruge imperativformen, når man bøjer liggende form. Bare tag imperativformen og føj den til den.

Dette er det mønster, der bruges til verber med et langt i, og at bruge denne regel til at konjugere disse verber burde tage dig ret langt.  

Lad os fortsætte!

2. Verber, der har et kort i i infinitiv, imperativ og nuværende form

Verber, der har et kort i i infinitiv, imperativ og nutid, for eksempel binda (binde), springa (løbe), vinna (vinde) og drikka (drikke), vil få et a i preteritum/fortidsform og et kort u i liggende form.

Her er et par eksempler: 

Svenske uregelmæssige verber, der har et kort i i infinitiv, imperativ og presensform

Ligesom for det første mønster, følger  b2b fax lead infinitiv, imperativ og nuværende form de samme regler. a fjernes i imperativ form, og er tilføjes i den nuværende form.

Forskellen er i preteritum/fortid og liggende form. Når du konjugerer preteritums-/fortidsformen, kan du bruge imperativformen som en guide, som du gjorde for det forrige mønster. Men i stedet for at tilføje et langt e , tilføjer du et a i dette mønster. 

For den liggende form skal du tilføje endelsen it , som du ville gøre til det forrige mønsters liggende form, men her skal du også ændre det korte i til et u

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *